Specialisatie Medische Dienst


Veel cliënten gaan voor de medische zorg naar een reguliere huisartsenpraktijk. Voor gespecialiseerde medische vragen heeft ORO een eigen medische dienst. Deze dienst bestaat onder meer uit: drie Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG’s), drie huisartsen, twee verpleegkundig specialisten, twee praktijkverpleegkundigen en doktersassistentes.

De AVG’s zijn er speciaal voor die problemen die te maken hebben met de beperkingen van een cliënt. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over epilepsie, gehoor, spasme, seksualiteit en slapen. De huisartsen leveren huisartsenzorg aan cliënten die wonen op Het Rijtven, Rietven, de Vennen, Steengoed en Keltenstraat.

Spreekuren en aandachtsgebieden

Naast de reguliere spreekuren en afspraken worden in aparte spreekuren diverse gerichte controles uitgevoerd. Voorbeelden daarvan zijn het antipsychotica spreekuur, de controles voor cliënten met hart- en vaatziekten (CVRM risicomanagement), diabetes en oorcontrole. Wondzorg en decubitespreventie worden verleend door de praktijkverpleegkundigen.

Onze medische dienst is een onderdeel van de afdeling Behandeling & Expertise (B&E) en werkt multidisciplinair samen met de andere collega behandelaren van B&E. Dit gebeurt onder meer op het gebied van valpreventie en de begeleiding in het kader van de Wet Zorg en Dwang.

Wanneer genezing/verbetering niet meer mogelijk is, wordt gekeken naar manieren om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk zo goed mogelijk te houden. Ook in de laatste levensfase wordt vanuit de medische dienst gerichte zorg geleverd.

Samenwerking

Omdat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking soms ingewikkeld kan zijn, werken we nauw samen met huisartsen en andere medisch specialisten. Naast een vaste samenwerking met het Elkerliek Ziekenhuis en GGZ Oost-Brabant, hebben we bijvoorbeeld regelmatig overleg met de neurologen vanuit Epilepsie Expertisecentrum Kempenhaeghe. Met de afdeling Klinische Genetica van het Maastricht Universitair medisch Centrum is meerdere keren per jaar een gezamenlijk spreekuur ingericht om onderzoek te doen naar eventuele genetische oorzaken van beperkingen bij een cliënt. Daarnaast zijn er gezamenlijke spreekuren met een revalidatiearts/orthopeed van Libra zorg en revalidatie (Blixembosch) en het Máxima Medisch Centrum, met Visio en met psychiaters van de Koraalgroep en de Vincent van Goghkliniek.

Polikliniek

 

Bekijk hier de vacatures voor de Medische Dienst

 

 

Bekijk onze film over de Medische Dienst

 

Inge: "Mooi hoe ik de verbinder mag zijn"

 

Maarten: "Geen dag is hetzelfde"

 Centraal Bureau, Baroniehof 165, 5709 HL Helmond T 0492 53 00 53