Specialisatie Tandheelkunde

 

In het Centrum Bijzondere Tandheelkunde van ORO werken tandartsen, een mondhygiëniste en (preventie)assistenten. Zij zijn gespecialiseerd in de tandheelkundige zorg voor kwetsbare mensen. Een goed onderhouden gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij mensen met een verstandelijke beperking kan tandheelkundige zorg echter moeilijker uitvoerbaar zijn.

Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde is bedoeld voor mensen die niet in een gewone tandartspraktijk behandeld kunnen worden. De oorzaak kan een lichamelijke beperking zijn. Maar ook onbekendheid, onbegrip en angst zijn redenen die een goede behandeling in de weg staan. De tandartsen, mondhygiëniste en (preventie)assistenten hebben ervaring met het behandelen van kinderen met een ontwikkelingsachterstand en volwassenen met een verstandelijke beperking.

Doel is het voorkomen van tandheelkundige problemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Door het geven van instructies, begeleiding en uitleg van mondhygiëne. Juist bij mensen met een verstandelijke beperking is voorkomen beter dan genezen. Zeker omdat tandheelkundige problemen uit de hand kunnen lopen, vaak vanwege een combinatie van aandoeningen. Daarnaast is bij ingewikkelde behandeling vaker narcose nodig, wat extra belastend is.

Expertise van tandheelkunde

  • Het behandelteam heeft veel ervaring in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking en weet hoe ze mensen op hun gemak kan stellen, zodat zij meewerken aan de behandeling.
  • Cliënten krijgen ruim de tijd om de situatie te verkennen en vertrouwd te raken met de behandelruimte en behandelaars.
  • Het behandelteam werkt intensief samen met ouders, begeleiders, de Arts Verstandelijk Gehandicapten en gedragsdeskundigen.
  • Er is specialistische kennis over kaak- en gebitsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.
  • Om het tandartsbezoek aangenamer te maken zetten we middelen in als tellen, picto’s en afleiding.
  • Indien nodig vindt behandeling met ondersteuning van medicatie plaats of door middel van lachgassedatie. In specifieke gevallen wordt narcosebehandeling uitgevoerd op locatie, of in een ziekenhuis.
     

Bekijk hier de vacatures bij tandheelkunde

 

 Toy: "Wat je ervoor terug krijgt is geweldig"

Jolien: "Iedereen kan zichzelf zijn bij het CBT"

 Centraal Bureau, Baroniehof 165, 5709 HL Helmond T 0492 53 00 53