Nieuwe kansen zien met Triple-C

 

Joris was een jongen van 23 jaar. Hij kwam van een andere locatie van ORO waar hij geen passende begeleiding kon krijgen. Joris kwam wonen én werken op het Rijtven, in locaties waar we toen nog niet werkten met de Triple-C methode. 

Hier liep Joris compleet vast, hij kon niet functioneren in de dagbesteding groep en liet erg veel moeilijk verstaanbaar gedrag zien in de vorm van (verbale) agressie. Er bleven inefficiente actie-reactiepatronen voor komen en wij waren vooral gefocused op het proberen te voorkomen van ‘probleemgedrag’. 

Geinspireerd door Triple-C

De situatie op wonen was niet veel beter, ook hier liet Joris iedere dag veel ‘probleemgedrag’ zien en liep de ene na de andere begeleider vast. Gevoelsmatig konden wij geen kant op, wij zaten vast. We hebben Joris naar het appartement laten verhuizen waar hij minder ‘groepsprikkels’ mee krijgt, ook zijn we teruggegaan naar 1 op 1 begeleiding op zijn appartement. Joris werd helemaal afgezonderd van het leven op het Rijtven omdat ‘hij het niet aankon’. Maar dit was óns vastlopen, en óns antwoord op de doelstelling ‘uitblijven van probleemgedrag’. Tot we gingen werken met Triple-C, en geinspireerd raakten in kritisch te kijken naar hoe ver Joris verwijderd raakte van het ‘gewone leven’ en hoe vast wij zaten in het denken vanuit problemen, met de beste bedoelingen. 

Een zinvol programma

We zijn aan de slag gegaan met ‘werk’, begonnen met 2 dagen waarbij we vanuit zijn behoeften een mooi zinvol programma zijn gaan opbouwen tot 5 dagen werk waar hij trots op kan zijn! Dat was in het begin flink investeren, maar nu komt hij zelfs bij de Jan Linders om zijn eigen boodschappen te doen voor de soep die hij maakt… én uitdeelt aan zijn groepsgenoten! Want het lukt Joris nu ook om binnen wonen mee te doen met het gewone leven. Hij doet mee spelletjes met medebewoners p de groep, of kijkt mee voetbal. Joris kan dit nu steeds beter, omdat we zijn gaan kijken naar wat hij nodig heeft in plaats van wat wij niet meer willen zien: het probleemgedrag. Met de beste intenties… maar wij zaten vast in ons denken en in de patronen die ons allemaal niet hielpen. 

De kers op de taart

Met Triple-C hebben wij en daardoor onze cliënt weer kansen gezien, bedacht en gepakt om het anders te doen. Met een betekenisvol leven als resultaat waarbij Joris het nog steeds ooit moeilijk heeft, maar het nooit meer zo ver komt als dat het deed en wij als systeem sterk staan om Joris te blijven helpen in zijn vraag en niet meer vast te lopen in beheersmatigheid. Dat geeft zo veel energie, en is de symbolische kers op de taart van ons werk!

- Door Esther, zorgcoördinator bij ORO

Ben jij benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn bij ORO? Ontdek het via onderstaande knop!